9/7/14

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στους τραπεζικούς τίτλους

09 Ιουλίου 2014 - 09:57
του Θανάση Σταυρόπουλου


Δείχνει να δυσκολεύει η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ενώ το Χ.Α. καλείται να αντιδράσει στη χθεσινή σημαντική πτώση. Σηματωρός ο τραπεζικός κλάδος και δη η μετοχή της Alpha Bank που ηγήθηκε της χθεσινής «νότιας» κίνησης. Σημαντικό επίπεδο οι 1.184 μονάδες.

 
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται κατά πολλούς η σημερινή συνεδρίαση, μετά το χθεσινό μίνι shell off και εν μέσω της επιδεινούμενης εικόνας των μεγάλων διεθνών αγορών, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να δείξει αν διαθέτει δυνάμεις ανοδικής αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα ή οι πωλητές θα συνεχίσουν να διατηρούν τον πρώτο λόγο στο ταμπλό των δεικτοβαρών μετοχών και όχι μόνο.
 
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, τις χθεσινές σημαντικές πιέσεις στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων, δείχνουν να ακολουθούν σήμερα το πρωί και οι μεγάλες ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους από τους διεθνείς αναλυτές να δηλώνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί.

«Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η συνολική κεφαλαιοποίηση των αγορών έφτασε σε νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 66 τρισ. δολάρια» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις-επισημάνσεις διεθνών αναλυτών οι ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις σε μετοχές τραπεζών, τεχνολογίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είναι ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι οι μήνες ηρεμίας στις αγορές πλησιάζουν στο τέλος τους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως και να μην μπορεί να υποστηρίξει τις τρέχουσες αποτιμήσεις των αγορών και αρκετοί επενδυτές πλέον είναι περισσότερο προσεκτικοί-επιφυλακτικοί «σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις».

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των επενδυτών στις διεθνείς αγορές θα είναι στραμμένη στην ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, καθώς περιμένουν κάποια νέα σχόλια από αξιωματούχους για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στα δικά μας, αρκετά ενδιαφέρουσα δείχνει η ημερήσια ατζέντα, καθώς σήμερα ξεκινούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή στο Χ.Α. της Ελληνικής Τεχνοδομικής - Άνεμος, από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας ΕΕΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013 ύψους 0,354 ευρώ ανά μετοχή, όπως και οι μετοχές της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που από σήμερα θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η δεύτερη δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές, με έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ασφαλώς και δυσκολεύει η γενικότερη εικόνα για το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικότερα για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια, που στο προηγούμενο διάστημα έπαιξαν το ελληνικό «recovery story», εμφανίζονται στην πλευρά των πωλητών, άλλα λόγω ανησυχιών για αυξημένο πολιτικό ρίσκο και άλλα διότι ανησυχούν για ευρύτερη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Σε κάθε περίπτωση «σηματωρός» για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. αναλαμβάνει ο τίτλος της Alpha Bank, καθώς ο εν λόγω τίτλος ήταν αυτός που ηγήθηκε της προηγούμενης πτώσης εν μέσω πληροφοριών για σημαντική μείωση θέσεων από μεγάλο ξένο χαρτοφυλάκιο.
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα τελευταίο «προπύργιο» για τον Γενικό Δείκτη θεωρούνται οι 1.184 μονάδες (εκθετικό 200 ημερών), καθοδική διάσπαση των οποίων θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση λόγω κινήσεων «stop loss» αλλά και συνεχόμενων «margin calls».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me