7/7/14

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο - Του Θανάση Σταυρόπουλου

 
Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 91 συνεδριάσεων σημειώθηκε σήμερα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει ουσιαστικά αμετάβλητος. Υπεραπόδοση για την μετοχή του ΟΠΑΠ. Κέρδη κατέγραψαν Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola. Πτώση σημείωσαν Εθνική Τράπεζα, Τέρνα Ενεργειακή.


Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τζίρος ακολουθεί φθίνουσα πορεία στο Χ.Α. και σήμερα σημειώθηκε η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων 91 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 20/2 (46,881 εκατ.).

Και αν την Παρασκευή το Χ.Α. είχε το "άλλοθι" της αργίας στην Wall Street, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα της Αγοράς προβλημάτισε και τους πλέον αισιόδοξους, έστω και αν σήμερα η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν σχετικά υψηλότερη από τα 45 και κάτι εκατ. της Παρασκευής (!)

Έντονος προβληματισμός και στις τάξεις των ξένων χαρτοφυλακίων, που ανήσυχα "ανακαλύπτουν" την ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και βλέπουν ότι παρά το συνεχιζόμενο μπαράζ των "εισαγόμενων" θετικών εκθέσεων, όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες ομάδες αγοραστών, αλλά οι περισσότερο υποψιασμένοι περιμένουν μία ανάκαμψη των τιμών, έστω και τεχνική, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες μειώσεις θέσεων.

Το "παζλ" των "εισαγόμενων" εκθέσεων το συμπλήρωσε σήμερα η Citigroup, "παραδοσιακή αρκούδα" για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας (!)

Πιο συγκεκριμένα, "η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο συγκεντρωμένες Τραπεζικές Αγορές της Ευρώπης, όπου οι τέσσερις κορυφαίες Τράπεζες κατέχουν μερίδιο 98% στην Αγορά των καταθέσεων. Παράλληλα, τα κόστη τους υποχώρησαν κατά 6-11% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Καθώς υπάρχουν μόνο τέσσερις 'παίκτες', θα είναι ευκολότερο για εκείνες να αυξήσουν την κερδοφορία τους", λέει η Citi, σε έκθεσή της.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεών του για την κερδοφορία των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, που αντανακλούν τα ισχυρότερα προ προβλέψεων κέρδη και τις χαμηλότερες απώλειες από τα δάνεια.

Παράλληλα, αναβάθμισε τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε "buy", με τιμή στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή, θεωρώντας πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση για την Ελληνική Τραπεζική ανάκαμψη, τόσο σε όρους βελτιωμένων δεικτών κόστους και εσόδων, όσο και σε όρους υποχώρησης των "κόκκινων' δανείων της. Όσον αφορά την Alpha Bank και την Εθνική, η σύσταση διατηρείται "neutral".

Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως των εκθέσεων, ο μόνος αδιάψευστος μάρτυρας είναι το χρηματιστηριακό ταμπλώ, το οποίο δείχνει έντονα την επιστροφή της καχεξίας και της έντονης επιφυλακτικότητας.

Με αυτούς τους τζίρους, ασφαλώς και από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα λείψει η δυναμική που θα μπορούσε να οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε νεότερα υψηλά.
Μάλιστα, στα "δύσκολα της ημέρας" τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα, αν οι αγοραστές δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες στον τίτλο του ΟΠΑΠ, μετά τις 13.50. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, ήταν από τους ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η συναλλακτική απαξίωση, αργά αλλά σταθερά "χτυπάει την πόρτα" και του FTSE25.

Πιο συγκεκριμένα, με 4021 τεμ. ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΛΠ, με 7258 τεμ. ο τίτλος της Eurobank Properties, με 11908 τεμ. η μετοχή της ΕΕΕ, με 14225 τεμ. της ΕΥΔΑΠ, με 16347 τεμ. της Μέτκα και με 20173 κομμάτια η μετοχή της Motor Oil.

Χαμηλότερα των 30000 τεμ. οι συναλλαγές για Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco, Jumbo, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος (!)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me