10/7/14

Γιατί βούλιαξαν οι αγορές του ευρωνότου

10 Ιουλίου 2014 - 18:13
 

του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές προκαλεί η κρίση στην Πορτογαλία και οι ενδείξεις μετάστασης σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Πτώση 12% σε πέντε συνεδριάσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η στάση των ξένων και οι κρίσιμες στηρίξεις για τη συνέχεια.


Καταλυτική αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς αυτός, μετά και το σημερινό κλείσιμο, όχι μόνο διέγραψε όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους, αλλά έχει γυρίσει και σε απώλειες 0,96%.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλήττονται από τον "Πορτογαλικό ιό", όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είχε αρχίσει να "γέρνει" πριν να ξεκινήσει το σήριαλ της Espirito Santo Financial Group. Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να έρχονται τα νέα από τα Ευρωπαϊκά "stress tests" που αναμένεται να αποκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Έτσι, αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν "υπέρβαρες" κερδοφόρες θέσεις, προτιμώντας να αυξήσουν την ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών ΑΜΚ σε πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που θα "επιβάλλουν" τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests", αλλά και φοβούμενοι μία πιθανή διόρθωση στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Αυτές οι ρευστοποιήσεις έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην "ρηχή" Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης "μετρά" αθροιστικές απώλειες 8,19%, ενώ στις ίδιες πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 12,04%.

Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 34 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (1150,97 μονάδες).

Η στήλη είχε προειδοποιήσει από προηγούμενα σχόλια ότι η καθοδική διάσπαση των 375 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και των 1160 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, θα ενεργοποιούσαν κινήσεις "stop loss" από τα γρήγορα χαρτοφυλάκια που κινούνται αποκλειστικά, βάσει των τεχνικών ενδείξεων. Μάλιστα η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει όταν πολλαπλασιάστηκαν τα "margin calls" από ΑΧΕ προς "ανοιχτούς" πελάτες που έπρεπε είτε να προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων, είτε να καταβάλλουν επιπλέον μετρητά.

Τεχνικά, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, η Αγορά έχει δώσει σήμα εξόδου, ενώ η παραμονή του Γενικού Δείκτη των 1160 μονάδων θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση προς τις 1115, 1090 και 1060 μονάδες. Οποιαδήποτε αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1220 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκλαμβάνεται.

Στην περίπτωση του FTSE25 και αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 365 μονάδες και στην ζώνη 340 - 330. Κάποιες "πρώτες αναπνοές" για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα δοθούν με ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 393 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 406 μονάδων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, πολλές είναι οι πιθανές αιτίες του νέου "ξεπουλήματος" που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χ.Α., όμως όλοι ανεξαιρέτως συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Τραπεζικός κλάδος, διεθνώς, επιστρέφει στο "κάδρο των ανησυχιών"!

Σύμφωνα με την πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, στο 1,5 δισ. έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. ήταν τα κεφάλαια που άντλησε η Αθήνα από τις Αγορές με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου, καθώς η κρίση στην Πορτογαλική Espirito Santo επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση. Στο 3,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο.

Επίσης τα ελάχιστα χρηματιστηριακά γραφεία που συνεχίζουν να έχουν "άμεση επαφή" με τα ξένα χαρτοφυλάκια, αναφέρονται σε Κυβερνητικές υπαναχωρήσεις σε προσυμφωνηθέντα, που άλλαξαν την συμπεριφορά των ξένων funds (!)

Σε κάθε περίπτωση το "ξεπούλημα" δείχνει να μεταδίδεται στις Αγορές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και όχι μόνο, με αναστολές διαπραγμάτευσης σε Ιταλικές Τράπεζες. Αναβλήθηκε έκδοση coco Ισπανικής Τράπεζας και ένα Ιταλικό ΙΡΟ, ενώ με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, οι επενδυτές ζυγίζουν τις αποτιμήσεις που βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ή και σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η ανησυχία αυξάνεται, εκτός από τις τελευταίες Τραπεζικές εξελίξεις και από ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

"Πολλά χρήματα οδηγήθηκαν στις Αγορές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, κατά τους τελευταίους μήνες, με τις Τράπεζες να έχουν μεγάλη στάθμιση στα εν λόγω Χρηματιστήρια. Όμως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις θέσεις τους και το κλίμα μπορεί να αναστραφεί πολύ γρήγορα, αν τα funds αποφασίσουν να 'τραβήξουν λεφτά από το τραπέζι" επισημαίνει έγκυρος αναλυτής που παρακολουθεί τις θεωρούμενες Περιφερειακές Αγορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me