13/7/14

Ο πιστός στρατιώτης που έγινε... στρατηγός Λεβ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Easy Read !
Ο Γιόαχιμ Λεβ δίνει ευκαιρίες σε όλους όσοι αξίζουν να βρεθούν στην ενδεκάδα, ενώ κύριο μέλημά του είναι η διατήρηση της τάξης και των ισορροπιών μέσα στα αποδυτήρια.
 
 
Ο Γιόαχιμ Λεβ δίνει ευκαιρίες σε όλους όσοι αξίζουν να βρεθούν στην ενδεκάδα, ενώ κύριο μέλημά του είναι η διατήρηση της τάξης και των ισορροπιών μέσα στα αποδυτήρια.
Οι εποχές Φέλερ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στη Γερμανία! Το (για πολλούς) αντιποδόσφαιρο του πάλαι ποτέ σούπερ σκόρερ της «Νατσιονάλμανσαφτ» και οι νίκες με... μισό-μηδέν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και μια δεκαετία. 


Η διάδοχη κατάσταση έφερε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και εκείνος επέλεξε ως άμεσο συνεργάτη του έναν... συντοπίτη του από το Μπάντεν Βούρτεμπεγκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας και συμφοιτητή του στην προπονητική σχολή! Ουσιαστικά μέχρι το καλοκαίρι του 2004, το όνομα του Γιόαχιμ Λεβ δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αργότερα, έγινε το αγαπημένο παιδί της καγκελαρίας και της Ανγκελα Μέρκελ. Και παραμένει ο «εκλεκτός» της προπονητής.


Αν και είχε καθίσει στους πάγκους της Στουτγκάρδης, της Φενέρμπαχτσε, της Φράιμπουργκ, την οποία είχε υπηρετήσει και ως παίκτης για μια τετραετία, της Καρλσρούης, της Αντάνασπορ, της Τιρόλ Ινσμπουργκ, με τελευταίο σταθμό την Αούστρια Βιένης (2003-2004), η καριέρα του δεν ήταν αυτή που θα χαρακτήριζε κάποιος αξιοζήλευτη. Τουναντίον. Μάλιστα είχε γραφτεί το όνομά του και στα ρεπορτάζ της... ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1998, πριν καταλήξουν οι «κιτρινόμαυροι» στον... Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, αλλά το φλερτ δεν προχώρησε ποτέ.


Επιτυχίες με το... καλημέρα


Παρά το «φτωχό» βιογραφικό του, ο Κλίνσμαν τον γνώριζε καλά και ήξερε ότι μπορούσε να σταθεί επάξια στον πάγκο της Εθνικής. Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως, με το δίδυμο Κλίνσμαν-Λεβ να κάνει... πράγματα και θαύματα! Στο Confederations Cup του 2005 η Γερμανία παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη, σημειώνοντας 15 γκολ σε 5 αγώνες! Το επιθετικό ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται βίωμα των «πάντσερ», αφήνοντας στα αποδυτήρια τον... συντηρητισμό και την έμφαση στην άμυνα.



Το μεγάλο στοίχημα, που απέδωσε και τα πρώτα κέρδη, ήταν το Μουντιάλ του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της διοργανώτριας χώρας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, γνωρίζοντας την ήττα από την Ιταλία στην παράταση. Ο αποκλεισμός προκάλεσε μία αμυχή στην ομάδα της Γερμανίας, αλλά άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον την εντυπωσιακή παρουσία της ομάδας. Το γρήγορο ποδόσφαιρο, το παιχνίδι κατοχής και οι πολλές τελικές προσπάθειες έδειχναν τον δρόμο της αλλαγής πορείας.


Και της αλλαγής τεχνικής διεύθυνσης, καθώς ο μόνιμος κάτοικος Αμερικής τα τελευταία χρόνια, Γιούργκεν Κλίνσμαν αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του και η σκυτάλη δόθηκε, χωρίς την παραμικρή αναστολή, στον Γιόαχιμ Λεβ! 

Ενας άνθρωπος χωρίς πείσματα και ιδιαίτερες εμμονές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα αμέσως μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής. Συνέχισε να εφαρμόζει πιστά το πλάνο του Κλίνσμαν, χωρίς να προβεί σε ιδιαίτερες αλλαγές και τακτικές παρεμβάσεις. Απλά είχε τα μάτια του ανοικτά και παρακολουθούσε στενά όλους τους Γερμανούς ποδοσφαιριστές. Κύριο μέλημα του ιδίου είναι η διατήρηση της τάξης και των ισορροπιών μέσα στα αποδυτήρια της Εθνικής. 

Απόδειξη; Η άρνησή του να ψηφίσει για τη «Χρυσή Μπάλα» τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού δεν ήθελε να ξεχωρίσει κάποιον από τους Μάνουελ Νόιερ, Φίλιπ Λαμ, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, Τόμας Μίλερ και Μεσούτ Εζίλ: «Από τη μια αποτελεί τιμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο να έχει πέντε υποψηφίους για τη ''Χρυσή Μπάλα'', αλλά από τη στιγμή που η FIFA δημοσιοποιεί τις ψήφους, ο προπονητής έρχεται σε δύσκολη θέση», ήταν η σχετική του τοποθέτηση. Είναι δίκαιος, δεν κάνει ποτέ διακρίσεις και δίνει ευκαιρίες σε όλους όσοι αξίζουν να βρεθούν στην ενδεκάδα της ομάδας.

Μετράει 76 νίκες

Μπορεί να μην έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο μέχρι σήμερα, αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πάγκο των «πάντσερ» η Γερμανία έφτασε στον τελικό του Euro 2008, στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 και στα ημιτελικά του Euro 2012. Δίνει ανελλιπώς το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ενώ στα 111 ματς που έχει «κοουτσάρει» μετράει 76 νίκες, 20 ισοπαλίες και 15 ήττες.


Απόψε ο Λεβ ετοιμάζεται να γράψει Ιστορία και να γίνει ο 4ος προπονητής της Γερμανίας που θα έχει κατακτήσει Μουντιάλ μετά τους Γιόζεφ Χέρμπεργκερ (1954), Χέλμουτ Σεν (1974) και Φραντς Μπεκενμπάουερ (1990).


Φυσικά, όπως κάθε προπονητής ή παίχτης, έχει και εκείνος κάποια... μυστικά. Πράγματα καθημερινά. Ανθρώπινα. Τα οποία οποιοσδήποτε γνώριμος ή μη τα εντάσσει στη ρουτίνα της ζωής του. Εκτός του ότι ακούει στο ipod τους αγαπημένους του Ούντο Γιούργκενς και Χέρμπερτ Γκρόνεμαϊερ, έχει έναν μεγάλο φόβο: τα αεροπλάνα. Πριν από κάθε ταξίδι θα κάνει την προσευχή του, όπως την έκανε και πριν μεταβεί στη μακρινή Βραζιλία. Και δεν αλλάζει ποτέ και για κανέναν λόγο την πρώτη σειρά και τη θέση στο παράθυρο!


Επιπλέον, δεν μπορεί την ακαταστασία μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων και γι' αυτόν τον λόγο κάνει γενική... καθαριότητα κάθε φορά που βρίσκεται σε αποστολή με την εθνική της χώρας του εξαφανίζοντας κάθε λογής χαρτιά από πάγκους και τραπέζια. Ξυρίζεται κάθε πρωί, βάζει πιστολάκι στα μαλλιά του, έχει πάντα πάνω του ένα μπουκάλι τζελ, όπως και ένα άρωμα με προτίμηση στο Αρμάνι και το Λάγκερφελντ. 

Δεν φοράει ποτέ τη βέρα του γάμου του (είναι παντρεμένος από το 1986 με την Ντανιέλα, κόρη του προέδρου της Φράιμπουργκ) αφού -όπως έχει πει- τον ενοχλεί η αίσθηση του μετάλλου πάνω στο δέρμα του. Τέλος, είναι λάτρης του καζίνο και της ρουλέτας, αν και δεν έχει ποντάρει ποτέ στη ζωή του περισσότερα από 500 ευρώ. Απόψε, όμως, ποντάρει στη νίκη της ομάδας του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ gkouvaris@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me