10/7/14

Σοφοκλέους: Ζητείται ανοδική αντίδραση

10 Ιουλίου 2014 - 10:02

 του Θανάση Σταυρόπουλου

Με τον Γενικό Δείκτη να συσσωρεύει αθροιστικές απώλειες 6,47% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις και τον Τραπεζικό 10,18% καθίσταται επιτακτική η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Παραμένει βαρύ το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο εντός και εκτός των τειχών.

 
Σε δύσκολα μονοπάτια δείχνει να οδηγείται το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανοδικής αντίδρασης, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η πτωτική τάση δεν αποκλείεται να ανεβάσει στροφές.Ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, που κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι οι πωλητές διαθέτουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης, σημειώνουν αθροιστικές απώλειες 6,47% και 10,18% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA Sec., από το κλείσιμο της 3ης/7/2014 μέχρι και εχθές, από το ταμπλό του FT 25 μόνο ο τίτλος της Folli Follie Group διασώζεται με οριακά κέρδη 0,9%, ενώ τις μικρότερες απώλειες σημειώνουν ΜΕΤΚΑ (-0,7%), ΕΥΔΑΠ (-1%) και Eurobank Properties (-1,3%). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για το ίδιο διάστημα σημειώνονται σε Alpha Bank (-12,1%), Πειραιώς (-11,5%) και Εθνική (-10,6%).

Ξεκινώντας τη σημερινή μας αναφορά από τις διεθνείς αγορές, η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed καθησύχασε κάπως τις ανησυχίες της Wall Street που εχθές το βράδυ έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές. Περίπου την ίδια εικόνα δίνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αρκετοί από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους έχουν πλησιάσει σε αποφασιστικά σημεία τεχνικής στήριξης.

Έτσι, πλην της μετοχής της «νέας» Coca Cola, η οποία εχθές έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α.), κρίσιμη στήριξη για την Alpha Bankτ ο 0,60 ευρώ, τα 2,5 ευρώ για την Εθνική, το 1,5 ευρώ για την Πειραιώς και το 0,33 ευρώ για τη Eurobank.

Επίσης, μάχη αναμένεται στην περιοχή των 7,70 ευρώ για την ΕΧΑΕ και στα 12,34 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Από εκεί και πέρα, οι 375 μονάδες για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 1.160 για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν σημεία αναφοράς για όσους κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά - δεδομένα. Πιθανή καθοδική διάσπαση των παραπάνω επιπέδων θα ανεβάσει σημαντικά τον αριθμό των κινήσεων «stop loss».

Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και όσους παραμένουν εκτός αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 1.220 και ακόμα καλύτερα των 1.260 μονάδων επιτρέπουν σκέψεις επανατοποθετήσεων.

Τέλος, όσον αφορά την τρέχουσα ειδησεογραφία, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται (μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ») στο ξεκίνημα των συναντήσεων σήμερα το απόγευμα της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, στις επίσημες ανακοινώσεις όσον αφορά την έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, αναμένονται οι αποφάσεις για τα εγχώρια τραπεζικά warrants.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me