22/7/14

Επιτρέπονται και πάλι οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν!

Αίρεται η απαγόρευση -

Μεγάλη ανάσα, αν όχι χαράς ευαγγέλια για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και πολύ περισσότερο για τα δικά μας - τα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναστείλει έως την 24η Νοεμβρίου μία σειρά οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει στο Ιράν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέτρο αυτό κυρίως επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, τις οποίες είχαν στερηθεί μέχρι σήμερα όλες τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, όπως φυσικά και οι δύο ελληνικές εταιρείες διύλισης -ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ- γεγονός που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση των οικονομικών τους μεγεθών και την εν γένει χρηματοοικονομική κατάστασή τους.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την απόφαση που λήφθηκε από το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις την Παρασκευή να παραταθούν για τέσσερις μήνες έως την 24η Νοεμβρίου, οι συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η απόφαση της Ε.Ε. παρατείνει κατά τέσσερις μήνες την αναστολή αυτών των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί τον Ιανουάριο ως άμεση απάντηση στο «πάγωμα» από την Τεχεράνη ενός μέρος των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me