12/7/14

''ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ''...

''TΡΟΜΑΞΕ'' Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ...


Ο πρώτος γύρος της μακράς -όπως προβλέπεται- διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η μεγάλη μάχη θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με φόντο τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους...
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές ισορροπίες που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχει υποσχεθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την Τρόικα.

Κυβερνητικό στέλεχος λέει για την επίσκεψη της Τρόικας: «Πρόκειται για προεπισκόπηση της κατάστασης. Οι δύο πλευρές βάζουν τις θέσεις τους υπολογίζοντας τα περιθώρια υποχώρησης. Το επόμενο τετράμηνο θα δοθεί η μεγάλη μάχη που το πραγματικό της διακύβευμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους». Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει τη διαπραγμάτευση λαμβάνοντας υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τη δυσφορία της κοινωνίας και την εσωτερική διασάλευση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου λέει: «Αυτό που κυρίως θέλουμε είναι να μην διαταραχθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός πηγαίνει εξαιρετικά κάλα, ξένες επενδύσεις έρχονται, το συνολικό κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται. Θέλουμε η επίσκεψη της Τρόικας να είναι σύντομη και αναίμακτη, να τελειώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα και να μην διαταράξει τις ισορροπίες και το καλό κλίμα». Η τρόικα πάντως δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές ισορροπίες.

Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητική πηγή λέει: «Ξεκαθαρίσαμε στην Τρόικα ότι πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε σκέψη για νέα μέτρα. Εκείνοι από την πλευρά τους μας είπαν να ξεχάσουμε τις φοροελαφρύνσεις». Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε δύο συσκέψεις την εβδομάδα που πέρασε, τη μία με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών και τη δεύτερη με τη συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Παρά τις επιφυλάξεις της Τρόικας, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί. Συνεργάτης του εξηγεί: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ρήξη, εμείς τους είπαμε τις προθέσεις μας, εκείνοι επιμένουν ότι για να γίνουν φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των δικαστών και των ενόπλων. Χρειάστηκε να κάνουμε το σχεδιασμό από την αρχή».

Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί δέσμη φιλολαϊκών μέτρων προκειμένουν να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κοινωνικό κλίμα που επηρεάζει και το πολιτικό θερμόμετρο και τις συμπεριφορές των βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό ήδη επεξεργάζονται σειρά ελαφρύνσεων:

-Αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Διευκολύνσεις για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθούν.
-Μείωση του πετρελαίου θέρμανσης.
-Μείωση της έκτακτης εισφοράς για το 2015.
-Μείωση του ΦΠΑ σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως έγινε και στην εστίαση.
-Σειρά μέτρων για την μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα παρουσίασει οδικό χάρτη για τη συνολική μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τον τελικό στόχο του flat rate tax 15%. Επιπλέον η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει πίεση για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος. Γι' αυτό άλλωστε και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγήκαν δημοσίως λέγοντας ότι δεν συμφωνούν με την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Οι αλλαγές βέβαια θα γίνουν αλλά σε δεύτερο χρόνο, όταν δεν θα επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα. Συνεργάτης του πρωθυπουργού λέει: «Θα φέρουμε το καθεστώς που ισχύει στην Ευρώπη ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία».

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι στο σχεδιασμό της δεν υπάρχουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. «Εκλογές τον Οκτώβριο θα ήταν καταστροφικές» επιμένει ο πρωθυπουργός μιλώντας στους συνεργάτες του και προσθέτει ότι «πρόωρες εκλογές θα γίνουν μόνο στην περίπτωση που δεν προκύψει προεδρική πλειοψηφία και θα είναι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». Η κυβέρνηση εξηγεί πως το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει η οικονομική της πολιτική και να διαχυθούν οι οφέλειες στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι με δική τους πρωτοβουλία δεν πρόκειται να πάνε σε εκλογές, ενώ ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης λέει ότι δεν εισηγήθηκε την προσφυγή στις κάλπες.

Ενώ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμη και σε σύγκρουση με την Τρόικα, εν τούτοις διαβεβαιώνει ότι τα προαπαιτούμενα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της θα εκπληρωθούν στο ακέραιο. Μέτα το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ θα φέρει μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για τα δάση που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του ενός δισ. Παράλληλα δεν ανατρέπει το σχεδιασμό της και θα φέρει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς πάλι μέσα στον Ιούλιο και παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν και το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως θα επιφέρει.
Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me