21/7/14

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας που έμειναν ανοικτά την Κυριακή λόγω των θερινών εκπτώσεων καθώς οι τουρίστες ήταν αυτοί που έδωσαν το σύνθημα των αγορών. 

Όμως οι εμποροϋπάλληλοι είχαν εξαγγείλει για σήμερα απεργία και πολλοί συγκεντρώθηκαν στις εισόδους πέντε πολυκαταστημάτων, τα οποία ήταν κλειστά.

Ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση δηλώνουν οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους. Μάλιστα σήμερα άνοιξαν τα καταστήματα στην πλειοψηφία τους σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Όπως λένε οι έμποροι λόγω των θερινών εκπτώσεων οι καταναλωτές βγήκαν από το πρωί στην αγορά και έκαναν τα ψώνια τους εκμεταλλευόμενοι τις δελεαστικές προσφορές. Αυτοί όμως που τόνωσαν την αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν και πάλι οι τουρίστες.


Το μεσημέρι μέλη του ΠΑΜΕ και εμποροϋπάλληλοι έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ μια μικρή ομάδα προχώρησε σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εισόδου ενός εμπορικού κέντρου.
Κλειστά έμειναν τα περισσότερα καταστήματα σε επαρχιακές πόλεις όπως ο Βόλος που οι έμποροι δεν ξύπνησαν την Κυριακή για να ανοίξουν.


Εν τω μεταξύ, η ΕΣΕΕ ολοκληρώνει σήμερα 20 Ιουλίου την έρευνά της για το μέτρο των επτά Κυριακών και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής. Εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων αποδεικνύεται ότι οι επτά Κυριακές, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.


"Υπ΄ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο «ιδεοληψία» αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά «πολιτική» που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας" όπως αναφέρεται στη σχετική συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της.


Όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης η εικόνα της αγοράς σήμερα επιβεβαιώνει την εκτίμηση της συνομοσπονδίας ότι το μέτρο των Κυριακών πρέπει να είναι στοχευμένο. Η κίνηση είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μαγαζιά που δεν άνοιξαν.


Μέχρι τις 8 το βράδυ θα μπορούν να είναι ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα.


Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του έχει δηλώσει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 και συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να συνεχίζουν να εφαρμόζουν το νόμο. Μάλιστα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στην αγορά της Αθήνας η επόμενη εργάσιμη Κυριακή θα είναι η 2α Νοεμβρίου 2014. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me