4/7/14

Επιθετική εξαγορά φοβάται η Εθνική Τράπεζα

Γραμμή άμυνας σχηματίζουν οι τραπεζίτες. Καταλύτης οι κινήσεις του fast money και οι πολιτικές επιλογές
Δημοσιεύθηκε: 04 Ιουλίου 2014, 08:19-- http://www.sofokleousin.gr




Γραμμή άμυνας απέναντι σε ξένους επενδυτές ή/και τράπεζες που θα επιχειρούσαν επιθετικές κινήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιχειρούν να διαμορφώσουν οι τραπεζίτες, ζητώντας μάλιστα και τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας. Οι τράπεζες παρά την επιτυχή ολοκλήρωση των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ οι ποιοτικοί και ποσοτικοί τους δείκτες αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Ενόψει μάλιστα των ευρωπαϊκών stress tests, -τα οποία αναμένεται να δείξουν νέες τρύπες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ- οι διοικήσεις των τραπεζών αναζητούν λύσεις ώστε να μην πληγεί η αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και να αποφευχθούν επιθετικές εξαγορές.
Του Χρήστου Φράγκου

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο ξένων οι οποίοι επιθυμούν «στραβοπάτημα» στα stress tests ώστε να αναδειχθούν ως… απομηχανής θεός και να σώσουν την τράπεζα. 

Αυτή την περίοδο τα ανοιχτά μέτωπα για τις ελληνικές τράπεζες είναι πολλά, ξεκινώντας από το πλέον γνωστό των κόκκινων δανείων και την ποιότητα ενεργητικού και παθητικού και φθάνοντας μέχρι τα ανεδαφικά capital action plans. Η αδυναμία των διοικήσεων να κινηθούν αποτελεσματικά απαντώντας στο πρόβλημα των NPL’s και παράλληλα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και ταμειακών ροών, αφήνει τις τράπεζες εκτεθειμένες σε εξωτερικές «απειλές» δημιουργώντας παράλληλα κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Οι καθυστερημένες και σπασμωδικές παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και η έλλειψη προσανατολισμού στην ασκούμενη πολιτική τόσο από τον επόπτη όσο και σε πολιτικό επίπεδο έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις, αυξημένο ρίσκο και έχουν αποσυντονίσει το σύστημα.

Οι τραπεζίτες έχοντας σαφή εικόνα των προβλημάτων και αντιλαμβανόμενοι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αποφάσισαν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, αναζητώντας στηρίγματα.Ένα πρόσθετο πρόβλημα που οι τραπεζίτες γνωρίζουν αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί είναι η διάθεση των ξένων που μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου να αποεπενδύσουν και μάλιστα άμεσα. 

Το ζήτημα αυτό αποτελεί πρόσθετο πονοκέφαλο για τους τραπεζίτες οι οποίοι πρέπει να βρουν διάδοχο κατάσταση και να εξασφαλίσουν άμεσα exit points για τους επενδυτές ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα «συνωστισμού» στην έξοδο που θα δημιουργήσουν αλγεινή εικόνα για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες διεθνώς.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr η πλειονότητα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στις αμκ ήταν το λεγόμενο fast money, δηλαδή επιθετικά κεφάλαια με βραχυχρόνιο ορίζοντα και όχι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.

Η επιτυχημένη έξοδος αυτής της ομάδας των κεφαλαίων θα λειτουργήσει θετικά για τις ελληνικές  τράπεζες και το Χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι και επαρκές βάθος υπάρχει και διεθνές ενδιαφέρον. Αν όμως παρουσιαστούν επιπλοκές τότε το… smart money θα το σκεφτεί δυο φορές για να επενδύσει φοβούμενο εγκλωβισμούς.

Σε ενδεχόμενη επιπλοκή κατά την έξοδο του fast money αν οι Έλληνες τραπεζίτες δεν καταφέρουν να δώσουν διεξόδους τότε αυτοί που περιμένουν στη… «γωνία» αναμένοντας στραβοπάτημα θα μπορέσουν να αγοράσουν μαζικά μετοχές των τραπεζών και μάλιστα σε χαμηλές τιμές προκαλώντας πρόσθετους πονοκεφάλους στις διοικήσεις.

Υπ αυτό το πρίσμα οι τραπεζίτες δίνουν μάχη για να κρατήσουν άθικτη τη βιτρίνα των τραπεζών, ενώ στο παρασκήνιο ζητούν πολιτική στήριξη και λύση στο πρόβλημα των επερχόμενων stress tests. 

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί ήταν και η δήλωση του Αλέξανδρου Τουρκολιά από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, όπου ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γκίκα Χαρδούβελη να μην επιτρέψουν την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ειδικότερα τους επόμενους έξι μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me