Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 
 
 
Σκληρή γραμμή απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών κράτησε η κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι υπουργοί που συμμετείχαν στις συσκέψεις όχι μόνο χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι, αλλά και όταν χρειάστηκε δεν σήκωσαν κουβέντα για συγκεκριμένα ζητήματα στα τετ-α-τετ που είχαν με τους «σκληρούς» της τρόικας. Μάλιστα, είναι ίσως η πρώτη φορά που σε κάποιες περιπτώσεις οι επαφές κράτησαν λίγα λεπτά της ώρας, γεγονός που έδειξε τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, ενώ τα κρίσιμα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν όλα στο υπουργείο Οικονομικών, και όχι στα γραφεία των υπουργών που εμπλέκονταν στις διαπραγματεύσεις. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν ήθελε να δοθεί η εικόνα πως «οι τροϊκανοί μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και απαιτούν», όπως σημειώνει με νόημα στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί να μείνουν στα βασικά των στόχων και να τελειώσουν τις κουβέντες εκεί, δίχως χρονοτριβή και κυρίως χωρίς να επιτρέψουν στους τροϊκανούς να ανοίγουν θέματα που δεν υπάρχουν. «Εάν ολοκληρώσετε, να φύγετε, εσείς είστε οι υπουργοί» ήταν το μήνυμα που είχαν λάβει από το Μαξίμου.
Την αρχή, βέβαια, έκανε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που, παρά τις ενστάσεις των τροϊκανών στο πρώτο ραντεβού με τον Γκίκα Χαρδούβελη για τις όποιες φοροελαφρύνσεις, ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών, ακόμα και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους των δανειστών, δείχνοντας ποιος έχει το πάνω χέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι τελικές οδηγίες που είχαν πάρει οι υπουργοί σε σχέση με τη στάση που θα κρατούσαν απέναντι στην τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια. Το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ξεκάθαρο: «Λίγα λόγια, γρήγορες κουβέντες και σκληρή γραμμή σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης. Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε θέματα που δεν αφορούν την ατζέντα».
Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ήταν να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο η διαπραγμάτευση και η παρουσία βέβαια της τρόικας στη χώρα μας, χωρίς εντάσεις, με πίεση για φοροελαφρύνσεις και κόκκινες γραμμές όπου χρειαζόταν. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση και το αμέσως επόμενο διάστημα, προετοιμάζοντας το έδαφος για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για πρόωρες εκλογές. Η διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής απέναντι στους «σκληρούς» της τρόικας έχει διπλό στόχο: την αλλαγή του οικονομικού μίγματος και την εφαρμογή μόνο των συμφωνηθέντων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη χαράξει τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει, κινούμενη σε 5+1 άξονες, με ορίζοντα μέχρι τον Οκτώβριο. Ενα διάστημα που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φτάνει για να αντιστραφεί το κλίμα (κάτι που θα βοηθήσει και στην Προεδρική εκλογή).
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση επέλεξε, σε αυτή τη φάση, να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την τρόικα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει νέα μέτρα.
Θετικές ειδήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο επαναλαμβάνει ότι θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των αδικιών και στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, αλλά και επισημαίνει πως «φτάνουμε στο τέλος του τούνελ».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το θέμα, ενώ προωθεί με κάθε τρόπο και τις συμμαχίες με τους ισχυρούς παίκτες, όπως έκανε πρόσφατα με τους Κινέζους. Οι επενδύσεις βοηθούν και στην παραγωγή θετικών ειδήσεων.
ΧΡΕΟΣ
Ο πρωθυπουργός γυρίζει την κλεψύδρα που μετράει τον χρόνο κατά τον οποίο θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά μέχρι τότε το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα.

ΠΟΛΩΣΗ

Οπως φάνηκε και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα πολώσει το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα «κενά» της Κουμουνδούρου.
Να φύγει η τρόικα. Ο μεγάλος στόχος του πρωθυπουργού, αν και δεν το λέει δημόσια, είναι να τελειώνει μια και καλή με την τρόικα. Μετά την τελική διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο και την τρίτη έξοδο στις αγορές, με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, που έχει ωριμάσει και τον χρόνο για την καμπύλη επιτοκίου, με σκοπό να βγει σύντομα σε δεκαετές ομόλογο, μπορεί να σημάνει και το οριστικό τέλος για την παρουσία των τροϊκανών.