10/7/14

Μετοχές: Τι βλέπουν 7 χρηματιστές για το β΄ 6μηνο

10 Ιουλίου 2014 - 10:33

Που εκτιμούν ότι θα φθάσει το χρηματιστήριο. Τα δύσκολα «ορόσημα» του stress test και των εκλογών. Τι δείχνουν τα θεμελιώδη στοιχεία. Ο κίνδυνος των... φορολογουμένων. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων. 


Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς για το δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο, βάζοντας, όμως πολλούς "αστερίσκους" (!)
Από την μία επισημαίνουν το συνεχιζόμενο μπαράζ των θετικών "εισαγόμενων" εκθέσεων για την Ελληνική Οικονομία και αρκετές εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για Κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αλλά και τις "κυοφορούμενες" επιχειρηματικές εξελίξεις για πολλούς κλάδους της Οικονομίας και κατ΄ επέκταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Από την άλλη, δεν παραλείπουν να επισημάνουν το υφιστάμενο πολιτικό ρίσκο, την έντονη επιφυλακτικότητα που δημιουργούν τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests" για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, το θέμα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, την υπερφορολόγηση των περισσότερων Κοινωνικών στρωμάτων και τέλος τα δυσθεώρητα ύψη που κινούνται οι ξένοι δείκτες και τα οποία αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο μιας πιθανής γενναίας διόρθωσης Παγκοσμίως.

Θεόδωρος Κρίντας, CEO, Attica Wealth Management

Σε φάση σταθεροποίησης και διακοπών δείχνει να εισέρχεται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών καθώς και η έλλειψη καταλύτη προϊδεάζουν για ένα ήρεμο δίμηνο. Πέρα από τα γνωστά θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στην Αγορά το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην "μεγάλη εικόνα" και συγκεκριμένα στον Σεπτέμβριο και στο τι αναμένουμε για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών όσο και σε επίπεδο μικροοικονομικών μεγεθών το Φθινόπωρο επιφυλάσσει έντονες συγκινήσεις. Από το πολυπόθητο θετικό ΑΕΠ, ύστερα από 5 έτη ύφεσης, μέχρι τα περιβόητα "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζών από την ΕΚΤ και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
Ο Δείκτης του Χ.Α. έχει επανακτήσει τον "Τραπεζοβαρή" χαρακτήρα του, ύστερα από αρκετά χρόνια. Η αδυναμία των Τραπεζικών τίτλων να σπάσουν τα προηγούμενα υψηλά τους, αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία της Χρηματιστηριακής Αγοράς με αποτέλεσμα να την έχει προσωρινά εγκλωβίσει στο εύρος των 1100-1350 μονάδων.
Όλη αυτή η συζήτηση όμως για τις Τράπεζες και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίων είναι αναπόφευκτες, ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ίδιες οι Τράπεζες διστάζουν ακόμα να δραστηριοποιηθούν στην βασική τους λειτουργία που είναι ο δανεισμός των Εταιρειών και των Νοικοκυριών.
Η παραπάνω αδυναμία, έχει αρχίσει να καλύπτεται από την Αγορά των εταιρικών ομολόγων, που έχει ήδη προσφέρει και επενδυτικές συγκινήσεις.
Η Ελλάδα λοιπόν έχει καταφέρει να πείσει την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι έχει ξεπεράσει τα σοβαρά δημοσιονομικά της προβλήματα και έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα μέσω μεταρρυθμίσεων και αύξησης της ανταγωνιστικότητας να μεταλλάξει το οικονομικό της μοντέλο.
Η δουλειά έχει γίνει και είναι σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονικά περιθώρια που είχε η Χώρα στην διάθεση της. Το μόνο που απομένει είναι όλα αυτά τα φανούν στην πραγματική Οικονομία και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων των παραγόντων της Αγοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Βαγγέλης Καρανίκας, Head of Research Euroxx Sec.

Με τις Ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό να αποτελούν πλέον παρελθόν, το βάρος για την πορεία της Αγοράς πρέπει να δοθεί και πάλι στα θετικά θεμελιώδη στοιχεία, δηλαδή στις συνεχείς ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας και την περεταίρω ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών στο 2ο τρίμηνο του 2014.
Άλλοι σημαντικοί καταλύτες στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα αποτελέσουν η απρόσκοπτη πορεία των μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση της ρευστότητας αλλά και ενδεχόμενες εξελίξεις αναφορικά με την ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους.
Κομβικής σημασίας θα είναι επίσης και τα αποτελέσματα του επερχόμενου Πανευρωπαϊκού "stress test" της ΕΚΤ στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Με δεδομένο ότι οι Τράπεζες παραδοσιακά αποτελούν την "ατμομηχανή" της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, αποτελέσματα τα οποία θα είναι διαχειρίσιμα αναμένεται να δώσουν ένα τέλος στην όποια αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές και την αξιοπιστία των συστημικών Τραπεζών, καθώς και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έτσι ώθηση σε ολόκληρη την Αγορά.

Μαρία Καϊνή, Marketing Manager, NBG Securities SA

Η Ελληνική Αγορά μετοχών βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Οι βασικοί λόγοι είναι η εκτιμώμενη μεγέθυνση της Ελληνικής Οικονομίας (σε πραγματικούς όρους), η αναμενόμενη επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η επερχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού για τις μεγάλες εισηγμένες Επιχειρήσεις και η προσδοκία για την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες.
Οι λόγοι αυτοί σε συνδυασμό με την ηρεμία στο πολιτικό τοπίο, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, ευνοούν τη Αγορά των μετοχών.
Ωστόσο πέραν της μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας οι υπόλοιπες προσδοκίες της Αγοράς απαιτούν σημαντικό έργο από την Κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις), τις Τράπεζες (διαχείριση δανείων ενόψει των "τεστ αντοχής" της ΕΚΤ) και τις μεγάλες Επιχειρήσεις (μείωση κόστους δανεισμού) στο επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι η έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης θα βοηθήσει σε αυτό αποφασιστικά.
Η Ελληνική Αγορά μετοχών παραμένει ακριβή σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Αναδυόμενες Αγορές (πολλαπλασιαστής κερδών). Παρά ταύτα θεωρούμε ότι η ταχεία αύξηση λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, κυρίως σε κυκλικούς κλάδους (Τράπεζες, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο), θα προέλθει όχι μόνον από την οικονομική ανάκαμψη αλλά και την συγκέντρωση που έχει επέλθει στους κλάδους αυτούς. Αυτό θα το δούμε να διαφαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις προς το τέλος του 2014 και να αποτυπώνεται πλήρως στα μεγέθη των εταιρειών από το 2016.

Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής, Solidus Sec.

Κοινός τόπος είναι ότι η αισιοδοξία των Αγορών είναι υπαρκτή, έξι χρόνια μετά την αρχή της κρίσης στην Παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Η εικόνα στις Τράπεζες δείχνει να έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο στην Γηραιά Ήπειρο τα προβλήματα παραμένουν εξαιτίας του υψηλού χρέους.
Τα "stress tests" της ΕΚΤ και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές.
Όμως, θα αυξάνονται τα Πιστωτικά Ιδρύματα που θα αναζητούν κεφάλαια από τις Αγορές, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του συνόλου του Πανευρωπαϊκού κλάδου.
Αναφορικά με τις Ελληνικές Τράπεζες διαφαίνεται η ανάγκη επίσπευσης της πλήρους ιδιωτικοποίησης, τώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο ενώ αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο των warrants.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η συνεχιζόμενη ροή θετικών εκθέσεων για τον Τραπεζικό κλάδο, από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.
Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών θα μπορούσαν να είναι κερδισμένες από την εφαρμογή των λεγόμενων αντισυμβατικών μέτρων πολιτικής από την ΕΚΤ.
Εκτός από την τάση που θα δοθεί από τις Τράπεζες και των αποτελεσμάτων των "stress tests" ενδιαφέρον έχουν τα μεγάλα deals που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σε διαφόρους κλάδους. Θα υπάρξει διαφορετική σχηματοποίηση σημαντικών κλάδων (Τηλεπικοινωνίες, Real Estate, Ιχθυοκαλλιέργειες κλπ). Σίγουρα μετά τις πολλές κυοφορούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες το τοπίο θα αλλάξει.
Οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές και η υψηλή ανασφάλεια τους, ο πολιτικός κίνδυνος, η συζήτηση για χαλάρωση Ελληνικού προγράμματος λιτότητας αλλά και τα χρέη του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα θα χαρακτηρίσουν την τάση του 2ου εξαμήνου. Ομοίως ο Τουρισμός στην xώρα μας θα κινηθεί προς την θετική κατεύθυνση, την ώρα που η Ελλάδα καλείται να υποδεχθεί σχεδόν 20 εκατ. ξένους επισκέπτες.

Δρ. Π. Δάντης, CEO, Alfa Alliance

Οι Προοπτικές του Χ.Α. για το Β΄ εξάμηνο του 2014 έχουν έντονο το στοιχείο του πολιτικού ρίσκου το οποίο και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Η Αγορά έχει δώσει σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, προεξοφλώντας την παραμονή της Χώρας στο ευρώ και την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, ενώ το 2014 ξεκίνησε από τις 1162,68 μονάδες και ουσιαστικά κινείται πλάγια. Τεχνικά η αντίδραση από τα χαμηλά αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί και στο αισιόδοξο σενάριο ο Γενικός Δείκτης θα δει νέα υψηλά μέσα στο επόμενο 6μηνο, με την εκδήλωση ενός κύματος 3, από τα χαμηλά των 1062,66 μονάδων το οποίο αν ακολουθήσει τους κυματικούς κανόνες θα φέρει τον Δείκτη στην περιοχή των 1630 περίπου μονάδων.
Καταλύτες θα μπορούσαν να είναι οι θετικές εξελίξεις στις Τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έχουν υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια και μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα των NPLs θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ράλι και σημαντικές ανοδικές "αβάντες" για τον Γενικό Δείκτη.
Επίσης η προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, θα σταθεροποιήσει την πολιτική σκηνή και θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο πολιτικού "ατυχήματος" με αποτέλεσμα να επανέλθουν οι ξένοι επενδυτές ως αγοραστές στο Χ.Α.
Η επόμενη παράμετρος έχει να κάνει με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν φανεί ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο το ΧΑ θα αντιδράσει θετικά προεξοφλώντας μείωση του πολιτικού ρίσκου. Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε σημαντικές ρευστοποιήσεις που θα φέρουν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τα χαμηλά του Μαϊου.
Τέλος μια σημαντική απειλή είναι η στάση πληρωμών, που θα γίνει ορατή, αν συμβεί, από τον Σεπτέμβριο. Κατά την άποψή μου πρόκειται για πιθανό σενάριο που αν συμβεί θα πιέσει τις αποτιμήσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου και μετά.

Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer, Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Αγορά εισήλθε στο 2ο χρηματιστηριακό εξάμηνο με ανάμικτα συναισθήματα, για το "τι μέλλει γενέσθαι" μέχρι την λήξη του. Θετικές προοπτικές & φόβος θα εναλλάσσονται, ανάλογα με τα συμβαίνοντα ή τα εικαζόμενα σε Πολιτικό, οικονομικό & εταιρικό πεδίο.
Στο προσεχές διάστημα θα διαδραματιστούν σημαντικά γεγονότα, που εκτιμάται ότι θα δώσουν μεταβλητότητα στην Χρηματιστηριακή Αγορά.
Στο πολιτικό πεδίο η αντοχή & συνοχή της Κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται, με σημαντικά θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα για κάλυψη νέων κενών που προκύπτουν από Δικαστικές αποφάσεις.
Όμως τα κορυφαία θέματα θα είναι η νομοθετική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μήνα με το μήνα συνεχώς διογκώνονται, η νομοθετική παρέμβαση για τα "κόκκινα" δάνεια & η πολυθρύλητη "ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ" του χρέους που συνεχώς αναβάλλεται προσθέτοντάς της νέα προαπαιτούμενα.
Σε οικονομικό επίπεδο τα νέα Τραπεζικά "Stress tests" που θα διεξάγει η ΕΚΤ από Σεπτέμβριο, θα επηρεάσουν άμεσα την Χρηματιστηριακή Αγορά, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το ύψος πιθανών νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν.
Αν το ποσό κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 3 δισ. ευρώ η πίεση στους Τραπεζικούς τίτλους θα είναι σημαντική.Από την άλλη οι Επιχειρήσεις, εισηγμένες & μη, περιμένουν τις αποφάσεις των Τραπεζών για να αρχίσουν τον επανασχεδιασμό τους.
Συνιστάται στα μεν μετοχικά χαρτοφυλάκια να διακρατούν ρευστότητα ασφαλείας. Όσον αναφορά την ρευστότητα από επενδυτικά χαρτοφυλάκια ή καταθέσεις προθεσμίας, συνιστώνται τοποθετήσεις σε ομολογιακές εκδόσεις υγιών εταιριών, που δίδουν διπλάσια επιτοκιακή απόδοση και δυνατότητα εξόδου.

Σωτήρης Χαλκιάδης Αντιπρόεδρος, Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος, Αθηναϊκής ΑΧΕΠΕΥ

Έντονα αντίρροπες δυνάμεις επιδρούν στην ψυχολογία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα με συνέπεια οι εμπλεκόμενοι με τα χρηματιστηριακά δρώμενα να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να είναι πολλές και σημαντικές.
Κατ΄ αρχήν τα καλά νέα: Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά ευνοούν τις επενδύσεις στα Χρηματιστήρια, ενώ έτοιμη είναι η ΕΚΤ να "οπλίσει το μεγάλο όπλο" της αγοράς ομολόγων το οποίο θα αλλάξει θεαματικά το σκηνικό. Παράλληλα δημιουργείται μια τάση για χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας η οποία από κάποιο σημείο και μετά πνίγει την ανάπτυξη.
Σε επίπεδο Ελλάδας συνεχώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει. Έρευνες δείχνουν αντιστροφή του οικονομικού κλίματος όπως η πρόσφατη του ΙΟΒΕ, ενώ ξένοι οίκοι αναβαθμίζουν τιμές - στόχους και εκτιμήσεις για ανάπτυξη. Μεγάλοι Επιχειρηματικοί όμιλοι επιστρέφουν στην κερδοφορία, διαχειρίζονται καλύτερα τον δανεισμό τους μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια συνεργασιών και συγχωνεύσεων.
Εάν όμως όλα βαίνουν καλώς γιατί αυτή η αισιοδοξία δεν απεικονίζεται χρηματιστηριακά; Υπάρχουν 3 κρίσιμοι παράγοντες που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές.

Κατ΄ αρχήν υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις του Φθινοπώρου σε συνδυασμό με την πιθανή απροθυμία που μπορεί να υπάρξει για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στις Τράπεζες από τα "stress tests" του Οκτωβρίου εάν και οι περισσότερες εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά.
Τέλος τα δυσθεώρητα ύψη που κινούνται οι ξένοι δείκτες αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο μιας πιθανής γενναίας διόρθωσης παγκοσμίως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me