22/7/14

Η κυρία των 215.000 ετησίως και η νοημοσύνη των Ελλήνων φορολογουμένων

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 07:21


Η αμετροέπεια, που δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζει δημόσια πρόσωπα, τα οποία αμείβονται με τρελές και προκλητικές αποδοχές, την ώρα που η χώρα διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, δυστυχώς, φαίνεται ότι αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα και της προέδρου του ΤΧΣ, της Αναστασίας Σακελλαρίου.


Η εν λόγω κυρία Σακελλαρίου, αμείβεται με 215.000 ευρώ ετησίως, ενώ -προσέξτε το- η πρόεδρος της Fed, της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Μέκκας του καπιταλισμού, η Τζάνετ Γέλεν, παίρνει 150.000 ευρώ περίπου!!!

Στις ΗΠΑ, όμως, οι απολαβές τέτοιων στελεχών εγκρίνονται από το Κογκρέσο, ενώ εδώ ισχύει το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Στην πτωχευμένη Ελλάδα, δηλαδή, είμαστε τόσο προκλητικοί, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την -κατά όλα τα άλλα- αυστηρότατη τρόικα, που ξέρει όμως να ρίχνει στον καιάδα της απόγνωσης, χιλιάδες συνταξιούχους, μισθωτούς, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Μου έκανε, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση, διαβάζοντας τη συνέντευξη της κ. Σακελλαρίου στην «Καθημερινή της Κυριακής», το τι απάντησε στο ερώτημα, γιατί έγινε η αύξηση της Eurobank σε τόσο χαμηλή τιμή, στα 0,31 του ευρώ. Να έχει πάθει αμνησία, δε νομίζω, συνεπώς θεωρεί ότι έχουν κοντή μνήμη, όσοι ασχολούνται με τα των τραπεζών.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών, είχε τεθεί ρητή ρήτρα από την τρόικα, ιδιώτες και ελληνικό δημόσιο, να μπουν με την ίδια τιμή στις αυξήσεις. Στην Eurobank, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Η κυρία των 215.000 ευρώ ετησίως, δικαιολογώντας την όλη κατάσταση και προσπαθώντας να πείσει ότι καλώς έγινε σε αυτά τα επίπεδα η αύξηση, ανέφερε και τα εξής: τώρα η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται πολύ κοντά σε αυτή της αύξησης, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η αύξηση έγινε σε δίκαιη αποτίμηση.

Αλλά, πριν ενάμιση μήνα, η μετοχή βρισκόταν στα 0,44 του ευρώ, δηλαδή, υψηλότερα κατά 42% (!) από το 0,31 ευρώ. Αυτό μάλλον το ξέχασε η κ. Σακελλαρίου, όπως και το γεγονός ότι ξένοι οίκοι θεωρούσαν δίκαιη τιμή τα 0,60 του ευρώ. Και όσο για το ότι οι τιμές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, κάτι που θεωρεί ως θέσφατο, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που πωλήθηκε με 6 ευρώ /μετοχή, τώρα που βρίσκεται στα 12 ευρώ, σύμφωνα με την συλλογιστική της, αυτό συνιστά έγκλημα...

Ο Έλληνας φορολογούμενος, πληρώνει τέτοιους μισθούς δηλαδή, για να του λένε κατάμουτρα, τέτοια... τρομερά επιχειρήματα, τον θεωρούν άραγε τόσο ευκολόπιστο ή ότι τρώει κουτόχορτο;
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι, όμως και η συνέχεια, αφού ετοιμάζεται ασφαλιστήριο συμβόλαιο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της τάξης των 300.000 ευρώ ετησίως και με δικαίωμα ανανέωσης, για δύο ακόμα χρόνια, το οποίο θα καλύπτει όλα τα στελέχη του ΤΧΣ, έναντι μελλοντικών διεκδικήσεων και ελέγχου από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Μάλιστα, τα χρήματα της ασφάλισης αυτής, θα προέρχονται από το ίδιο το ΤΧΣ! Ο διαγωνισμός μάλιστα λήγει στις 28 Ιουλίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή και θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο.

Κανονικά, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει η ελληνική Βουλή να το ψηφίσει, αντιθέτως, θα έπρεπε να περάσει νομοθετική ρύθμιση, για έκτακτη φορολόγηση ετήσιων αποδοχών, άνω των 200.000 ετησίως, με συντελεστή 75%. Γιατί, η πρόκληση είναι άνευ προηγουμένου και «συνοδεύεται» από έπαρση πολλών καρατίων και από ασέβεια προς τον Έλληνα φορολογούμενο και ιδίως προς τους 1,6 εκατομμύρια ανέργους συμπολίτες μας.

Ο ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΗΣ

http://www.sportandbusiness.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me