12/3/14

ΧΑ: Ρυθμιστής της τάσης οι τραπεζικοί τίτλοι

12/03/14
του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Συνεχίζονται οι κινήσεις αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου στα υψηλά 2,8 και πλέον ετών στο Χρηματιστήριο. Δεν έχει προηγούμενο, εν μέσω κρίσης, η στήριξη κυρίως των ξένων οίκων για τις τράπεζες. Τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η αγορά.

 
Στα υψηλά 2,8 και πλέον ετών αντέδρασε εχθές το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 1.367 μονάδες, τον FT 25 στις 438,03, τον Τραπεζικό Δείκτη στις 195,11 και τον FT Mid στις 1.286,04 μονάδες.Όλα αυτά με συναλλαγές 122,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 44 εκατ. έγιναν στις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών. Από αυτά τα 18,6 εκατ. αφορούσαν τη μετοχή της Εθνικής, που με 8,74% έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 3,98 ευρώ. Έγιναν επίσης συναλλαγές 12,3 εκατ. ευρώ στα warrants των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες, σημειώνοντας πως ο κλάδος θα παίξει τα... ρέστα του (από τον Εκηβόλο της Δευτέρας). Η αγορά, κυρίως βραχυπρόθεσμα, προεξοφλεί κυρίως θετικές εξελίξεις, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλό. Όμως, τεχνικά, ο Τραπεζικός Δείκτης για να μας δώσει ξεκάθαρο σήμα αναστροφής θα πρέπει να διασπάσει πειστικά τις 212-215 μονάδες.
Τον κλάδο τον στηρίζουν ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι, δίνοντας και το στίγμα του παιχνιδιού. Θετική η Deutshce Bank για τις ελληνικές τράπεζες, υπερθετική για την Εθνική με σύσταση «αγοράς». Θετικές η JP Morgan, η Nomura και η Deutsche Bank για την Alpha Bank, ενώ η Wood & Company διαβλέπει ισχυρά περιθώρια ανόδου, αλλά ο δρόμος θα είναι ανώμαλος.
Προφανώς και δεν υπάρχει κίνηση ούτε ανοδική ούτε καθοδική χωρίς τις διορθώσει ή τις απαραίτητες αντιδράσεις.

Το Χ.Α. φαίνεται να κινείται σε μεγάλο βαθμό αυτονομημένο από τις ξένες αγορές, σε αυτήν τη φάση. Οι ευρωαγορές είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης, ενώ χθες το βράδυ στη Wall Street σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απώλειες για βασικούς δείκτες.
Όμως, στο Χ.Α. οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προεξοφλούν πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η τρόικα θα κλείσει τη συμφωνία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διαδικασία ΑΜΚ των τραπεζών.

Το πώς θα κλείσει αυτή είναι άλλο ζήτημα, αν και προεκλογικά ούτε το Βερολίνο, ούτε οι Βρυξέλλες δείχνουν να θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση πέρα από ένα κρίσιμο σημείο.
Στα 3,98 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, όπως αναφέραμε, έως και 9,43% υψηλότερα μαζεύτηκαν τα ΕΤΕΤΠ. Έως 6,77% αυξημένα τα ΑΛΦΑΤΠ, ενώ έως 6,53% υψηλότερα μαζεύτηκαν τα ΠΕΙΡΤΠ.

Τα νέα υψηλά που σημειώθηκαν για αρκετές μετοχές του FT 25, για ορισμένες του FT Mid και σε μεμονωμένες άλλων κατηγοριών καταδεικνύουν τη δυναμική των εν λόγω εισηγμένων. Ξεκάθαροι σχηματισμοί αναστροφής που επαναφέρουν την αποτίμηση εταιριών σε επίπεδα τριών και πλέον ετών.

Στα 7,24 ευρώ συνεχίζει ακάθεκτος ο Μυτιληναίος, στα 14,40 ευρώ η Jumbo, στα 3,92 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,40 ευρώ η ΕΧΑΕ, ενώ ακολουθούν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil αλλά και Autohellas, Πλαίσιο, Σαράντης και αρκετές ακόμη εισηγμένες από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία.

Όμως, προσοχή: επειδή ρυθμιστής των εξελίξεων παραμένουν οι τράπεζες, όσο ο κλαδικός δείκτης δεν διασπά πειστικά ανοδικά τις 212-215 μονάδες, η όποια έκθεσή μας είτε στις τράπεζες είτε σε άλλα χαρτιά θα πρέπει να γίνεται βραχυπρόθεσμα και προσεκτικά. Εν προκειμένω, με ορίζοντα και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των 212-215 μονάδων θα μας δώσει το πράσινο φως για να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς μας στη μαρκέτα.

Αν και ακόμη μένουν δύο συνεδριάσεις, εκτίμησή μας είναι πως την Παρασκευή, ειδικότερα δε προς την τελευταία ώρα, θα φανεί κατά πόσον τα «ισχυρά χέρια» προεξοφλούν εξελίξεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν αμέσως την αγορά, δηλαδή από τη Δευτέρα, προς τις 470 μονάδες (για τον FT 25).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me